De Massjaal is gemaakt van 100% polyester en weegt weegt 170 gr/m2. De stof is afkomstig van een stof leverancier. Deze is afkomstig van een bestaande voorraad.
Polyester is een verzamelnaam voor verschillende textielsoorten die gebruikmaken van polyestervezels. De polyestervezel is de meest gebruikte synthetische vezel in de wereld. De polyestervezels worden gemaakt van het lineaire polyethyleentereftalaat. Klinkt als iets vaags? Nee hoor! De afkorting hiervan is namelijk PET, het welbekende materiaal van tasjes, plastic flesjes en dus ook de Massjaal.
Het beantwoorden van deze vraag is niet gemakkelijk. Er zijn talloze factoren die ermee te maken hebben. Zoals de grondstoffen, het energie- en watergebruik en de manier waarop je met je product omgaat. Zo is tussen 75 en 80 procent van de impact op de levenscyclus van onze kleding afkomstig van het wassen en drogen.
Om de impact van polyester inzichtelijk te maken hebben we een aantal plus- en minpunten van polyester in kaart gebracht.
Pluspunten:
Minpunten:
De stof wordt bedrukt door EB Textiles. De opdruk van de Massjaal wordt vervaardigd door middel van een sjabloon in de vorm van een cilinder, deze cilinder perst de kleurstof op de stof en deze wordt door middel van hitte gefixeerd.
Rotterdam Inclusief maakt de sjaal in Rotterdam. Dit is een sociale werkplaats.
De sjaals worden per twee in een kartonnen houdertje verpakt door Rotterdam Inclusief. Vervolgens worden ze samen met een flyer in een biologisch afbreekbare verzendzak gestopt.
Doordat de Massjaal gemaakt is van 100% polyester zal deze amper kreuken en vies worden. Daarnaast droogt de stof snel. Als er geen (grote) zichtbare vlekken op de Massjaal zitten, is het voldoende om hem een nachtje buiten te laten luchten. Of hang hem in de badkamer tijdens het douchen. De Massjaal ruikt daarna weer fris en de kreuk is er ook uit. Vieze luchtjes kun je ook kwijtraken door de sjaal in een zak in de vriezer te doen.
Mocht je de sjaal toch willen wassen, volg dan onderstaande tips. Zo bespaar je zoveel mogelijk water.
Tip 1. Behandel de vlekken plaatselijk
Toch een vlek? Behandel deze plaatselijk.
Tip 2. Was de sjaal met andere kleding
Zet de wasmachine niet aan voor enkel de sjaal, maar was hem met de rest van je kleding in een volle trommel.
Tip 3. Stop de sjaal niet in de droger
De sjaal is in een mum van tijd droog. Stop hem dus niet in de droger, maar hang hem over de verwarming of gewoon buiten. Een ander voordeel is dat de sjaal dan niet statisch geladen wordt door de droger.
Tip 4. Probeer milieuvriendelijk te wassen, eventueel met microvezel-filter
In polyester zitten zogenoemde plastic microvezels. Als je een stof hebt die polyester bevat en je wast het in de wasmachine of spoelt het uit onder de kraan, dan komen deze plastic microvezels in het water terecht. Het lukt waterzuiveringsbedrijven niet om alle microvezels uit het water te halen.
Planet Care uit Slovenië heeft al een betaalbaar microvezelfilter voor je wasmachine op de markt gebracht voor zowel particulieren als bedrijven. Het wordt 3D-geprint en kan voor elk type wasmachine op maat worden gemaakt. De verwisselbare filters die de vezels opslaan, zijn los verkrijgbaar en gaan vijf tot zes wasbeurten mee.
Milieuvriendelijk wassen betekent niet alleen wassen met minder energie en waterverbruik, maar ook op een manier dat je kleding langer goed blijft en dat er minder chemicaliën in het milieu komen
Staat je vraag er niet tussen? Vul dan het contactformulier in.