Wat is Slowvember Fashion?

Waarom Slowvember Fashion?

Fast fashion is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Dit moet veranderen!

Het idee

De hele maand november laten we je kennismaken met twaalf unieke duurzame kledingwinkels in Amsterdam. En dat niet alleen: je leert ook nog allerlei tips en feiten over slow fashion!

Onderzoek

Uit eigen onderzoek blijkt dat 94% van de ondervraagden vindt dat ze minder fast fashion moeten kopen. Het probleem: ruim de helft weet niet waar je slow fashion koopt. Daarom is het deze maand november Slowvember Fashion.

Doe je mee?

We kunnen met z’n allen een positieve impact maken door bewust te kiezen waar we in investeren. Pas jij ook je koopgedrag aan? Samen maken we stappen naar een duurzame kledingindustrie.

Volg Slowvember Fashion op      

Slowvember Fashion
Slowvember Fashion

Fast Fashion

De mode-industrie is, op olie na, de méést vervuilende industrie ter wereld. Voor de productie van een simpele spijkerbroek verbruikt men gemiddeld tienduizend liter water. Dat is genoeg om 18 jaar van te drinken. Ook stoot de industrie net zoveel broeikasgassen uit als de hele internationale transportsector bij elkaar.

Onmenselijk

Slechts 5% van de toonaangevende merken en winkels betaalt een leefbaar loon aan hun werknemers. Werkdagen van 14 uur zijn normaal en vrije dagen zijn een uitzondering. Kledingfabrieken staan vaak op instorten en zijn brandgevaarlijk. Daarnaast is 85% van de arbeiders vrouw. Zij komen naast geweld, regelmatig in aanraking met (seksuele) intimidatie en discriminatie.

Snel, sneller, snelst

Toch consumeren we kleding als een wegwerpproduct. De Nederlander koopt gemiddeld 46 kledingstukken per jaar en gooit er ook weer 40 weg. Allemaal gestuurd vanuit de snelle trends en lage prijzen in de fast fashion. Waar de mode-industrie vroeger slechts twee modeseizoenen kende, brengen veel grote modeketens nu wel 52 keer per jaar een nieuwe collectie uit. In een sneltreinvaart wordt de kleding dus gemaakt, verstuurd, verkocht én weer weggegooid. Met alle negatieve gevolgen van dien. 

Bron: Schone Kleren

Slow fashion

Kwaliteit > kwantiteit

Waar fast fashion zich richt op ‘meer’, ligt de focus bij slow fashion juist op minder. De kwaliteit van de kleding is hoog, waardoor het lange tijd meegaat. Ook is het niet seizoensgebonden en gaat het voorbij aan trends. Hierdoor ligt de focus op het ontwikkelen van een persoonlijke stijl, in plaats van het volgen van de laatste mode.

Bewust

Bewustzijn staat bij slow fashion centraal. Je denkt goed na voordat je een kledingstuk koopt en bent je bewust van de invloed van jouw beslissing op mens en milieu. Ook de makers zijn zich bewust van hun impact. De kleding heeft een productieproces dat de omgeving niet schaadt. Arbeiders verdienen een leefbaar loon en werken onder eerlijke omstandigheden. Daarmee past deze mode goed bij een verantwoorde levensstijl. Door de overstap van fast naar slow fashion te maken, draag je dus bij aan een betere wereld. Alle beetjes helpen!

Meer informatie?

 

Wil je meer weten over Slowvember Fashion, volgend jaar ook meedoen met jouw winkel of een samenwerking aangaan? Check onze Instagram, Facebook of neem contact met ons op via slowvemberfashion@bettertogetheragency.nl.

Wie zijn wij?

Better Together Agency is een creatief campagnebureau. We ontwikkelen campagnes, concepten en activaties voor allerlei verschillende organisaties. Alles wat we maken heeft één ding gemeen: met onze campagnes werken we altijd aan een betere wereld.

 

Met Slowvember Fashion creëren we bewustwording bij de consument over de kledingindustrie. Samen met duurzame winkels in Amsterdam brengen we slow fashion onder de aandacht. Zo maken we nog meer positieve impact!