Zapp Your Planet #flowerpower

55% van alle bijensoorten is met uitsterven bedreigd. Met hen zullen vele planten, groenten en vruchten verdwijnen. Voedselvoorzieningen waar de mens op teert. Genoeg redenen om met NPO Zapp de straat op te gaan: Zapp Your Planet #flowerpower. Voor de mensen én voor de bijen. 

 

Fleur toch op!

Met ingang van de coronacrisis trof een sombere geest veel Nederlanders in 2020, waaronder kinderen. Ze konden niet naar buiten en hadden minder contact met familie en vrienden. Tegelijkertijd zaten de bijen in hun eigen crisis. Want 55% van de bijensoorten is met uitsterven bedreigd. Zonder die zoemende beestjes, die overigens over het algemeen geen vlieg kwaad doen, ontbreekt het de bloemen, planten en gewassen in Nederland aan voldoende stuifmeel om voort te planten. Bijen nemen het stuifmeel namelijk mee van plant naar plant en zijn daarmee een cruciaal ‘landbouwhuisdier’. Zonder de bij kunnen wij prachtige bloemenvelden of een appeltje voor de dorst wel vergeten!

 

#flowerpower

Begin 2020 klopte NPO Zapp daarom bij ons aan met de vraag: hoe maken we kinderen meer bewust over het klimaat en de rol van bijen? En hoe roepen we ze op om in actie te komen, zeker tijdens de pandemie? Daar was een simpele oplossing voor: bloemen. Door het gooien van bloembollen en het aanleggen van BIJ-tuintjes maakten kinderen hun omgeving bij-vriendelijker en vrolijker. De campagne maakten we compleet met informatieve content op Instagram en TikTok, zodat de kinderen op toegankelijke wijze ook daadwerkelijk leerden over de bijen en hun rol in ons leven. Daarbovenop hebben we een win-actie georganiseerd.

 

CAMPAGNE:

Zapp Your Planet #flowerpower

IN OPDRACHT VAN:

NPO Zapp

DIENSTEN:

concept, marketing, creatie

PERIODE:

juni – augustus 2020

EXPERTISES:

strategie, concept, research, contentmarketing, online marketing, socialmediamarketing, productie

PARTNERS:

NPO Zapp

 IMPACT

90.000

aangevraagde

bloembommen.

163,6K

TikTok-views

binnen 3 weken.

 AANPAK

Heel Nederland opgefleurd

Voor Zapp Your Planet #flowerpower werkten we nauw samen met NPO Zapp. Zo spraken onze teams elkaar regelmatig tijdens de draaidagen en wekelijkse projectmeetings. Ook namen wij de sociale content op tijdens de tv-opnames die NPO Zapp produceerde. We filmden bijvoorbeeld een Instagram Story waarvoor we ook het script schreven. De Story werd op de dag van de tv-uitzending geplaatst maar had een eigen, losstaande verhaallijn. Verder gingen we bij Zappers langs om foto’s te maken voor de content.

 

Over de bloemetjes en de bijtjes

Via Instagram en TikTok leerden we de doelgroep van alles over bloemen, bijen en wat bijen allemaal wel niet voor ons betekenen. Dit deden we een met een speelse touch en een unieke huisstijl die bijen door middel van stripboekelementen een stem gaf. Op TikTok maakten we verschillende engaging video’s en startten we de #regendanschallenge en #flowerpowerchallenge.

 

Zaaien, verzorgen, oogsten

We deelden de campage op in drie fases. De zaaifase, verzorgfase en oogstfase.

In de zaaifase activeerden we kinderen om bloembommen te bestellen of deze zelf te maken. Hiervoor creëerden we DIY’s voor Pinterest, TikTok en Instagram.

Tijdens de verzorgfase kwamen de doelgroep en de Zappers samen in actie. Ze legden zogenoemde BIJ-tuintjes aan en er was zelfs een winactie voor het beste tuintje. De tv-uitzendingen maakten ook deel uit van deze fase.

In de oogstfase leerden we de kinderen wat hun tuintjes betekenden voor de natuur. We spoorden ze aan om insecten te zoeken en samen met een boswachter leerden we ze over deze insecten.

 

De Tweede Kamer

Ook boden we een BIJ-tuintje aan bij de Tweede Kamer aan Carola Schouten (destijds vicepremier én minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Dit documenteerden we op Instagram via de feed en Story. 

 Social Stories

Zapp Your Planet #flowerpower Instagram-post

@npozapp DE BIJ WORDT BEDREIGD, ❌🐝 want er zijn te weinig bloemen! 😱🚨⁠

Een wereld zonder 🐝🐝 zorgt voor grote problemen… Zonder de bij hebben wij namelijk geen groente en fruit! 🍅🍏 Hoe zit dat en hoe kan jij helpen? 💣💥🌸 SWIPE! ➡⁠

Kijk voor meer informatie op zappyourplanet.nl! 🌍⁠⠀

#NPOZapp #Zapp #zappyourplanet #ZYP #ZYPflowerpower #wereldbijendag #bloembommen

Zapp Your Planet #flowerpower bij de Tweede Kamer

@npozapp Fleur toch op! Gisteren gaven we een BIJ-tuintje aan Carola Schouten. 💐 Zij is vicepremier én minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 🌳 Met deze bloemen bedankten we haar en de andere ministers voor het harde werken.⁠

❤️ = lief!⁠

#NPOZapp #Zapp #zappyourplanet #ZYPflowerpower #bedankt @ministerielnv @tweede_kamer

Zapp Your Planet #flowerpower rebus

@npozapp Wat is het antwoord op de rebus? 🧐🤓 Anne is benieuwd!⁠

Kijk voor meer informatie over het aanleggen van een BIJ-tuintje op zappyourplanet.nl! 🌍⁠

#NPOZapp #ZappYourPlanet #ZYPFlowerPower #rebus #bloemen

NIEUWSBRIEF

Blijf maandelijks op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van fondsenwerving, creatieve campagnes en marketing in de charitatieve en mvo-wereld. Meld je aan!