Ommetje-app

De Hersenstichting vroeg ons om mensen te motiveren voor een dagelijks ommetje. Wandelen is namelijk belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Zo verbetert het je productiviteit en krijg je er meer energie van. Bovendien zitten Nederlanders gemiddeld negen uur per dag. Zitten is dan ook het nieuwe roken.

 

De Ommetje-app

Om mensen aan het wandelen te krijgen, ontwikkelden we in samenwerking met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder de Ommetje-app. Naast de vele hersenfeitjes, bevat de app een competitief element: vrienden, families of collega’s kunnen een eigen wandelcompetitie aanmaken. Ook kan men de uitdaging aangaan met de rest van Nederland. En deze wedstrijd is tevens helemaal coronaproof: de gebruikers wandelen namelijk samen zonder dat ze op dezelfde locatie zijn. Ommetje is in begin 2021 helemaal viraal gegaan. Het is dan de populairste app in de appstores

 

Lees ook

Screenshots Ommetje-app
De Ommetje-app

CAMPAGNE:

Ommetje

IN OPDRACHT VAN:

Hersenstichting

DIENSTEN:

strategie, concept, marketing, creatie, activatie

PERIODE:

februari 2020 – heden

EXPERTISES:

strategie, concept, research, apps, mobile marketing, socialmediamarketing

PARTNERS:

CanvasHeroes, SimSalaBim

 IMPACT

1,5 mln.

appdownloads

De campagne gaat viral begin 2021.

36%

van de Ommetje-gebruikers

zegt door Ommetje meer te bewegen.

87 mln.

gelopen Ommetjes

tot nu toe.

#1

app

in de App Store en de Google Play Store.

1.177

bedrijven

gebruiken Ommetje met collega's.

Meerdere

publicaties

in o.a. Adformatie, NPO Radio 1 en 2, de Speld en RTL Nieuws.

 AANPAK

Van b2b- naar b2c-campagne

De oorspronkelijke insteek van de Ommetje-campagne was om mensen met een zittend beroep onder werktijd te laten wandelen. De interesse vanuit het bedrijfsleven was destijds dan ook groot. Begin 2020 draaiden we verschillende pilots. Dit was erg leerzaam. Uiteindelijk resulteerde dit in een vernieuwde versie van de app.

Door de coronamaatregelen zijn we vervolgens gaan omdenken. Mensen werken namelijk veel thuis, gezondheid werd nóg belangrijker en wandelen is steeds meer een trend. Dit in combinatie met de relatief kleine inspanning van een dagelijks ommetje, deed ons beslissen om de Ommetje-app voor alle Nederlanders gratis beschikbaar te maken.

 

Extrinsieke motivatie

Naast intrinsieke motivatie, is ook een gezonde dosis discipline nodig om dagelijks een ommetje te maken. Daarom bevat de app motiverende factoren, zoals de hersenweetjes van Erik Scherder en de mogelijkheid om medailles te sparen. Naast deze beloningen, werkt het competitieve element erg goed als extrinsieke motivator. Gebruikers daagden elkaar uit en gingen de strijd met elkaar aan. Daardoor stegen het aantal organische downloads en het aantal ommetjes exponentieel.

 

Erik Scherder als autoriteit

Een andere belangrijke factor voor het succes van de app, was hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij was het gezicht van de campagne. Door hem een actieve rol te geven in de campagne en op de voorgrond te plaatsen in de media, genereerden we extra autoriteit onder de directe doelgroep. Dit bovenop de deskundigheid die de Hersenstichting sowieso al uitstraalt.

 

Communitybuilding

Door middel van een organische en betaalde socialmediacampagne en een tag-on op tv en radio, bouwden we aan een sterke community. Gebruikers deelden bijvoorbeeld veelvuldig tips met elkaar en lieten zien waar zij hun ommetjes maken. Daarnaast kreeg de campagne veel media-aandacht. Mede door het feit dat ambassadeur Erik Scherder in deze periode bij veel talkshows aan tafel schoof.

Al met al is het met meer dan 1 miljoen downloads en een retentie van 30% gelukt om Nederland te bereiken, te informeren en te activeren. Op deze manier hebben we veel mensen duurzaam in beweging gebracht.

IN DE MEDIA

 Social Stories

@hersenstichting ☀☀ Loop een ommetje met de Ommetje-app in de zon! ☀☀ Zonlicht helpt je lichaam met het aanmaken van vitamine D. Vitamine D speelt onder andere een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. 💪

Ommetje Facebook-post

@hersenstichting Wandelen is fantastisch voor je humeur! 😄Je maakt tijdens een Ommetje namelijk het gelukshormoon serotonine aan. 🍀Een wandeling buiten is daarom ideaal om je stemming te verbeteren. 🌳🚶‍♀🌻

Hoe voel jij je na een Ommetje? 🤗

@hersenstichting Wat zijn de voordelen van het lopen van een ommetje? “Door een ommetje te lopen krijgen we meer grip op allerlei negativiteit en neemt je afweer toe.” Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder legt je in deze video uit hoe dat werkt.

Om het maken van een ommetje nog leuker te maken, hebben we de Ommetje-app gelanceerd! Meer informatie via: www.hersenstichting.nl/ommetje

NIEUWSBRIEF

Blijf maandelijks op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van fondsenwerving, creatieve campagnes en marketing in de charitatieve en mvo-wereld. Meld je aan!